Rabu,30 Julai 2014

Dr.Adilah Ahmat
Doktor Adilah Ahmat (Dr Adilah Ahmat jawab) Jika anda menghadapi masalah kesihatan berkaitan perkara sulit yang sukar diselesaikan, Pakar Perunding Perbidanan & Sakit Puan dan Rawatan Kesuburan/IVF, Hospital Pantai Bangsar dan Hospital Pusrawi Jalan Tun Razak Kuala Lumpur.Hantarkan masalah anda lengkap dengan nama dan alamt penuh kepada Ruangan Pengelola Sakit Puan, Harian Metro, Balai Berita, 31 Jalan Riong, 59100 Kuala Lumpur atau e-mel kepada sakitpuan@hmetro.com.my

 • Janin kembar berlainan kantung

  21:39:50 PM

  Saya berusia 33 tahun dan kini hamil anak kedua. Kandungan saya kini berusia 15 minggu dan disahkan hamil kembar berlainan kantung.

 • Pernah keguguran tiga kali

  21:39:50 PM

  Saya berusia 19 tahun dan sudah bernikah selama dua tahun. Selama dua tahun ini juga, saya keguguran sebanyak tiga kali.

 • Belum datang haid hari ke-41

  21:39:50 PM

  Kemusykilan saya, sehingga hari ke-41, saya masih tidak didatangi haid. Minggu lalu saya membuat UPT di klinik dan keputusannya positif, namun tidak begitu jelas.

 • Cara berpuasa ketika hamil

  21:39:49 PM

  Saya kini hamil dua bulan dan ini kehamilan pertama buat saya. Saya berusia 35 tahun. Menjalani ibadah puasa ini, apakah nasihat doktor dalam soal pemakanan untuk ibu hamil?

 • Gadis hampir 2 tahun tak datang haid

  22:37:11 PM

  Saya berusia 19 tahun dan mengalami masalah haid. Saya masih bujang, tidak pernah melakukan hubungan kelamin serta mempunyai bacaan indeks jisim tubuh (BMI) berat badan berlebihan.

 • Darah keluar sedikit lepas buka IUCD

  22:37:11 PM

  Saya baru dua bulan membuka IUCD untuk kali kedua dan hendak menukar yang baru. Namun, doktor yang hendak memasang IUCD terbabit tidak dapat memasangnya kerana alat berkenaan tidak dapat masuk hingga ke dalam.

 • Bimbang masalah keputihan teruk

  22:37:10 PM

  Saya berumur 22 tahun dan belum berkahwin. Tetapi dulu pernah terbabit dalam aktiviti seks bebas dan kini saya sungguh menyesal dan meninggalkan perbuatan itu.

 • Kesan suntikan cegah hamil

  20:57:26 PM

  Saya baru saja melahirkan anak kedua secara vakum kerana me­ngalami darah tinggi yang bacaannya mencecah 177. Selepas habis pantang, ­doktor menyarankan saya mengambil suntikan untuk mencegah kehamilan sebanyak tiga kali, berselang tiga bulan.

 • Bimbang lewat datang bulan

  20:57:26 PM

  Saya berumur 36 tahun yang melahirkan anak secara pembedahan enam bulan lalu namun hingga kini, saya masih belum didatangi haid.

 • Ambil asid folik sebulan sebelum hamil

  20:57:25 PM

  Saya ingin tahu mengenai pengambilan asid folik. Ia difahamkan baik untuk wanita hamil dan persediaan untuk hamil.

 • Haid sedikit kerana denggi

  20:57:25 PM

  Semasa saya disyaki menghidap deng­gi di hospital, saya berada dalam keadaan haid lalu doktor memberikan saya ubat untuk menahan haid bagi mengelakkan sebarang pendarahan.

 • Darah keluar bagai haid

  23:29:26 PM

  Saya melahirkan anak secara normal pada 30 Januari lalu. Doktor memasukkan implanon pada 4 Februari sebelum dibenarkan keluar hospital sebagai cara pencegahan kehamilan kerana saya mengalami masalah ‘mitral regurgitation’.

 • Kecewa sembilan kali keguguran

  23:29:26 PM

  Saya sudah sembilan tahun mendirikan rumah tangga, tetapi masih belum mempunyai cahaya mata. Saya sering keguguran apabila kandungan mencecah 12 minggu. Sehingga kini, saya sudah keguguran sembilan kali.

 • Gadis tak tahan rasa gatal

  23:29:25 PM

  Saya berusia 16 tahun dan mengalami gatal-gatal pada bahagian faraj sejak dua bulan lalu. Pada awalnya saya fikir cuma kegatalan biasa selepas haid tetapi ia berterusan.

 • Ada bau kurang menyenangkan

  23:29:25 PM

  Saya ingin bertanya mengenai bau kurang menyenangkan dari kemaluan. Sudah sebulan saya mengalami keputihan seperti lendir sebelum dan selepas haid.